Frederick douglass selected speeches and writings pdf

Hij was de zoon van Harriet Bailey, een slaaf. Hij spendeerde zijn jongste jaren in een hut met zijn frederick douglass selected speeches and writings pdf Betsey, zijn moeder werd op een andere boerderij te werk gesteld waardoor hij haar zelden zag. Op de plantages waar hij opgroeide kwam hij in aanraking met de gruwelijke behandeling van de slaven.

Tommy’s moeder, Sophia Auld, gaf hem lees- en schrijfles maar zij stopte daarmee toen haar man het verbood. Hierna leerde hij het heimelijk zichzelf waarna hij kranten en boeken begon te lezen en hij zich een mening vormde over de slavernij. In 1833 werd hij naar een plantage in Maryland overgeplaatst waar hij in het geheim zijn medeslaven leerde de Bijbel te lezen. Toen zijn eigenaar hem met de zweep strafte bood hij tegenstand. Om hem in het gareel te krijgen werd hij verhuurd aan een “slavenbreker” maar hij bleef tegenstand bieden. Uiteindelijk werd hij teruggestuurd naar zijn eigenaar, die hem naar Baltimore stuurde waar hij in de haven moest werken. In september 1838 ontsnapte hij aan de slavernij.

In zijn eerste levensverhaal vertelt hij niet hoe hem dit gelukt was omdat hij bang was dat dit de deur dicht zou doen voor de velen die eveneens wilden vluchten. Eenmaal in New York liet hij Anna Murray overkomen, een vrije Afro-Amerikaanse vrouw die hij in 1837 had ontmoet. Zij trouwden en kregen vijf kinderen. Op weg naar de vrijheid had hij zijn naam veranderd in “Johnson” zodat men hem niet zou kunnen vinden. Toen hij in New Bedford aankwam werd hij opgevangen door de heer en mevrouw Johnson.